Soorten meel

We werken met verschillende soorten bloem en meel. Hieronder vind u een uitleg van de soorten waar wij mee werken. Uiteraard hebben we niet alle soorten dagelijks in onze winkel maar wisselen we dit af. In overleg met de pastamaker kan er een bestelling geplaatst worden.

Triticum Aestivum

– TARWEMEEL – 
Het tarwemeel dat we gebruiken is een volkoren
biologisch meel en heeft een mooie stevige smaak en structuur. Dit is in tegenstelling tot de griesmeel van harde tarwe een zacht tarwe. Bij het malen van de tarwe zijn ook de zemel en de kiem gemalen waardoor het zijn vezels, vitaminen en mineralen behoudt. Het tarwemeel heeft een lichtbruine kleur en een hoog glutengehalte en bevat veel eiwitten waardoor het in een gevarieerd en gezond eetpatroon past.


– BLOEM – 
Het bloem dat we gebruiken is een fijn wit bloem met een zachte subtiele smaak. Het verschil met de tarwebloem is dat bij bloem de zemel en de kiem voor het malen van de graankorrel zijn verwijderd waardoor het minder vezels, vitaminen en mineralen meer bevat. Het bestaat voornamelijk uit zetmeel en heeft hierdoor ook minder structuur. Bij deze pastasoorten zult u merken dat de kooktijd nauw in de gaten gehouden moet worden anders verliest de pasta zijn “al dente” karakter.

– SEMOLA, GRIESMEEL VAN HARDE TARWE –
Dit griesmeel komt uit Puglia, waar ze bekend staan om de hoge kwaliteit tarwe en autentieke verwerking hiervan waardoor de pasta een stevige smaak krijgt. Semola is een van de populairste tarwesoorten in Italië en heel bekend doordat het voor de pasta wordt gebruikt. De tarwe wordt grof gemalen waardoor het meel bijna alle vitaminen en mineralen behoudt. Het griesmeel is geel van kleur en bevat goede koolhydraten die in een gevarieerd gezond eetpatroon passen. De structuur van het griesmeel is stevig en ook in het bereiden van de pasta zult u ervaren dat de pasta niet snel tot pap kookt en mooi stevig blijft, dit alles komt de hoge kwaliteit griesmeel van harde tarwe die we gebruiken.

Triticum Durum

Triticum Spelta

– SPELT VOLKOREN BLOEM – 
Dit bloem is biologisch en is gemaakt van spelt volkoren tarwe. Oorspronkelijk is het bloem een zeer antieke bloem maar door de herontdekking weer zeer populair geworden onder de mensen. De kleur van de pasta is licht bruin en heeft een mooie zachte smaak. Deze pasta staat bekend om de kleinere hoeveelheid gluten, omdat het semi-volkoren is en met meer vitamine B en vezels. Vooral de goede hoeveelheid van essentiële koolhydraten en aminozuren maken deze pasta een goede keuze voor een gevarieerd eetpatroon. U kunt deze pastasoort verwerken in elk menu en met veel soorten ingrediënten, dit omdat de smaak niet overheersend is maar wel uniek.

– SENATORE CAPPELLI BLOEM –
Senatore Cappelli behoort tot de familie van de harde tarwe, alleen weet bijna niemand dit meer omdat deze tarwe voor jaren niet in beeld is geweest. Nu is het weer herontdekt omdat dit tarwe unieke eigenschappen bevat. Het is een kruising van verschillende soorten harde tarwe a die door de geniticus Strampelli is gemaakt in 1915. Strampelli wilde dit graan opdragen aan Senator Raffaele Cappelli omdat deze het Strampelli project steunde en aan de landbouwtransformatie in Puglia was begonnen. De Senatore Cappelli tarwe is een soort wat zeer hoog kan groeien tot wel 1,8 meter en heeft een sterke radicale ontwikkeling waardoor het perfect is voor de biologische teelt aangezien het zich makkelijk aanpast aan verschillende bodems en het onkruid verstikt.
Het is een zeer licht verteerbaar graan dat veel vitaminen en mineralen heeft omdat bij het tradioneel malen alle kiemen en zemelen worden gebruikt. Het heeft een hoog eiwitwaarde waardoor het in Puglia ook wel de naam heeft gekregen van “het vlees van de armen”.

Senatore Cappelli

Triticum Turgidum

– KAMUT BLOEM – 
Het bloem is een zeer antieke biologische bloem, er wordt geschat dat dit bloem al 5000 jaar geleden bestond. Het bloem heeft groot graan en wordt daarom ook wel “grano gigante” genoemd en is pas weer op de kaart gekomen in de jaren’ 70 en heeft toen de naam kamut gekregen wat betekend: ziel van de aarde. Het bloem is in staat om je meer energie te geven en daarom wordt het ook wel gezien als een complete aanvulling op je eetpatroon. Dit omdat de samenstelling geen vetten bevatten, maar wel veel ijzer, kalk, vitamine B, vitamine E en veel aminozuren, en maar 20% gluten. Vooral voor klanten die gevoelig zijn voor gluten is dit de perfecte soort. Deze pasta heeft een robuuste bruine kleur en de smaak is zeer rijk, vol en zwaarder dan de normale tarwe.

– FARRO BLOEM – 
Dit bloem is een spelt bloem met een laag glutengehalte en wordt ook wel klein spelt genoemd omdat het koren vrij klein is. Dit is het eerste graan ooit gebruikt, rond 7500 jaar voor Christus, door de mens om te verwerken tot brood. Dit graan is goed bestand tegen verschillende grondsoorten en kan bijna overal verbouwd worden. Vanuit voedingsoogpunt is dit bloem anders dan andere tarwesoorten door het hoge vetgehalte, veel fosfor, kalium en andere antioxidanten. Alles bij elkaar maakt het dat dit bloem vrij licht verteerbaar is.

Triticum Monocuccum

nl_NLDutch